Класифікація загроз в Інтернеті

 Класифікація загроз в Інтернеті


Класифікація ґрунтується на тому, що дитина є в центрі дослідження і це сприятиме розбудові стратегій і програм для найкращого забезпечення її інтересів відповідно до ст. 3 Конвенції ООН про права дитини (Конвенцію ратифіковано в Україні в 1991 році). 

Загрози фізичному благополуччю, пов’язані з використанням Інтернету: астенопатія, біль у спині, шиї, епілепсія, зап’ястний синдром, тенденіти, стенокардія, висипи на шкірі обличчя, хронічний головний біль, запаморочення (виникають від тривалого користуванням комп’ютером); зниження концентрації уваги; порушення сну; зустріч з незнайомцями в мережі; педофілія; пропаганда психоактивних речовин, заклики до масового вживання наркотиків; зневага харчуванням; заподіяння собі чи іншим шкоди, суїцид тощо.

 Загрози психічному благополуччю, пов’язані з використанням Інтернету: розповсюдження особистих даних в Інтернеті, порушення конфіденційності та онлайн-недоторканості приватного життя; експлуатація довіри; кіберагресія, кібербулінг, залякування, розпалювання ненависті та нетерпимість, мова ворожнечі, тролінг; зміст порнографічного або сексуального характеру, секстинг, інтернет-повідомлення інтимного змісту; жорстокі та азартні ігри; приниження почуття гідності, порушення прав людини; низька якість інформації та інформаційне перевантаження тощо. 

Загрози соціальному благополуччю, пов’язані з використанням Інтернету: підвищена збудженість і депресивні стани; перешкода для виконання домашніх справ; зменшення часу спілкування в реальному світі; кіберзалякування, залежність тощо. 

Загрози матеріальному благополуччю, пов’язані з використанням Інтернету: реклама, спам, віруси; незаконні завантаження; азартні онлайнові ігри; кібератаки, кібертероризм; придбання товару низької якості; втрата коштів; пошкодження програмного забезпечення комп’ютера; піратство; інтернетзлочинність, інтернет-шахрайство; різні форми інтернет-маркетингу, матеріальні збитки.

Джерело: https://osvita-omr.gov.ua/wp-content/uploads/2019/01/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF-%D1%96%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%83.pdf

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Онлайн курс "Основи кібербезпеки для школярів"

Онлайн-курс із кібербезпеки для учнівства